Jídla s masem

Kuře na oreganu

Osolené a opepřené porce kuřete zprudka osmahněte v kastrolu na olivovém oleji, přidejte čerstvá oloupaná a nakrájená rajčata anebo konzervu rajčat, dva stroužky prolisovaného česneku, oregano a bazalku. Pro ostřejší chuť doplňte pár kapek tabasca nebo malou pálivou papričku. Během dušení přilijte sklenku suchého bílého vína, popřípadě drůbeží vývar. Kuře s hustou omáčkou se jí s bílým chlebem nebo rýži. Chutná výborně i následující den.

 

Kuřecí závitky

Kuřecí řízky naklepejte, opepřte, ale nesolte. Na každý plátek masa položte hranolek balkánského sýra a másla, odpeckované nakrájené olivy (1-2 podle velikosti) a kousek sušeného rajčete. Srolujte do závitku a upevněte kovovou jehlou nebo párátky. Závitky poklaďte plátky libové slaniny, podle chuti posypejte oreganem. Pečte nezakryté, v horkovzdušné troubě jsou hotové za 30 minut. Podávejte teplé s bramborovou kaší nebo s rýží. Pokrájené studené roládky se salátem a pečivem jsou výbornou lehkou večeří.

 

Kuřecí suvlaki na grilu

Na 1 kg kuřecích anebo krůtích prsíček si připravte marinádu ze 3 lžic olivového oleje, 200 g smetanového jogurtu, 1 polévkové lžíce citronové šťávy, 3 utřených stroužků česneku a lžičky sladké papriky. Marinádu podle chuti osolte, opepřete a vložte do ní na kostky nakrájené maso. Nádobu zakrytou fólií dejte do ledničky nejméně na 2 hodiny. Pokud ponecháte déle, nic se nestane, jen maso alespoň jednou obraťte. Z marinovaného masa připravte špízy, mezi maso můžete vkládat papriku, cibuli anebo rajčata. Grilujte asi 8 minut ze všech stran za občasného potírání zbylou marinádou.

 

Masové koule v rajčatové omáčce

Na masové koule: 350 g mletého masa, nejlépe směs vepřového s hovězím, 2 tvrdší housky, 1 vejce, 1cibule nakrájená nadrobno, 2 lžičky nakrájené petrželky, 1 lžička octa, trochu oregana a sody, pepř a sůl

Na omáčku: kilogram oloupaných nakrájených rajčat nebo 1 konzerva Valfruta, 2-3 stroužky česneku, bazalka, sůl, špetku cukru, olej

Namočené housky jemně vymačkáme a přidáme spolu s ostatními surovinami do mísy k mletému masu. Vše dobře promícháme a směs necháme asi hodinu postát. Mezitím na oleji jemně orestujeme prolisovaný česnek, přidáme rajčata, osolíme, přidáme trochu cukru a povaříme asi 15 minut, pak ochutíme lístky bazalky. Ze směsi vytváříme koule o průměru 2-3 cm, obalujeme v mouce a smažíme pomalu v menší nádobě na dostatečném množství oleje. Koule po odkapání vkládáme do rajčatové omáčky. Výborná příloha je čerstvé pečivo. Dá se připravit i předem a před podáváním jen trochu ohřát.


TOPlist