Zeleninová jídla

 

Zapečené fazole

200 gramů velkých fazolí, 1 velká cibule, stroužek česneku, 1 malá mrkev, celerová nať,1 menší rajčatový protlak, kopr, petržel, sůl a pepř

Fazole propláchněte a nechte přes noc namočené ve vodě. Druhý den je povařte asi hodinu, až změknou. Vodu nesolte. Mezitím si předehřejte troubu a na dvou lžících olivového oleje orestujte nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a celer. Přidejte rajský protlak a asi čtvrt litru vody. Chvíli povařte, pak přidejte procezené fazole, sůl, pepř, kopr, popřípadě petržel. Vše promíchejte a v troubě při 180°C zapékejte půl hodiny. Pak povrch poklaďte plátky rajčat, na které kápnete trochu olivového oleje a posypete je oreganem. Pečte ještě asi 20 minut, dokud se nevsákne všechna tekutina a opečou rajčata. Jí se s čerstvým pečivem a salátem s olivami. Toto jídlo můžete mít v ledničce několik dní, fazole jsou vynikající i studené.

 

Jedlý ibišek na oleji (bámies laderés)

1/2 kg jedlého ibišku, 2 středně velké cibule, 3 zralá rajčata, 1/2 šálku oleje, sůl a pepř, vinný ocet

Ibišek dobře propláchneme ve vodě, ostrým nožem odstraníme řapíky a namočíme do směsi 1lžíce soli a 3 lžic octa. Pak ibišek vložíme do kastrolu. Očistíme cibulku a nakrájíme ji na tenké plátky. Cibulku, oloupaná a nastrouhaná rajčata, olej, sůl, pepř, 2 šálky vody přidáme k ibišku a pomalu vaříme.

 

Špenát s rýží (spanakórizo)

1 kg zeleného špenátu, 6 malých jarních cibulek, 1 svazeček kopru, 1 1/2 šálku rýže, 1 šálek oleje, sůl a pepř, citron

Špenát dobře propereme ve vodě a nakrájíme na malé kousky. Cibulku očistíme, nakrájíme na tenké plátky a lehce podusíme v oleji. Přidáme drobně nasekaný kopr a špenát, chvíli mícháme a pak osolíme, opepříme a podlijeme 3 šálky vody. Uvedeme do varu a počkáme, až se špenát uvaří. Přidáme další 3 šálky vody a rýži. Vše zakryjeme a za občasného míchání vaříme na mírné teplotě. Když je rýže měkká a přebytečná voda se odpaří, podáváme posypané čerstvě nadrceným pepřem a pokapané citronem.

TOPlist