Jídla s masem

Kuře na oreganu

Osolené a opepřené porce kuřete zprudka osmahněte v kastrolu na olivovém oleji, přidejte čerstvá oloupaná a nakrájená rajčata anebo konzervu rajčat, prolisovaný česnek, oregano a bazalku. Pro ostřejší chuť doplňte pár kapek tabasca nebo malou pálivou papričku. Během dušení přilijte sklenku bílého vína, popřípadě drůbeží vývar. Kuře s hustou omáčkou se jí s bílým chlebem nebo rýži. Chutná výborně i následující den.

 

Kuřecí závitky

Kuřecí řízky naklepejte, opepřte, ale nesolte. Na každý plátek masa položte hranolek balkánského sýra a másla, odpeckované nakrájené olivy (1-2 podle velikosti) a kousek sušeného rajčete. Srolujte do závitku a upevněte kovovou jehlou nebo párátky. Závitky poklaďte plátky libové slaniny, podle chuti posypejte oreganem. Pečte nezakryté, v horkovzdušné troubě jsou hotové za 30 minut. Podávejte teplé s bramborovou kaší nebo s rýží. Pokrájené studené roládky se salátem a pečivem jsou výbornou lehkou večeří.

 

Kuřecí suvlaki na grilu

Na 1 kg kuřecích anebo krůtích prsíček si připravte marinádu ze 3 lžic olivového oleje, 200 g smetanového jogurtu, 1 polévkové lžíce citronové šťávy, 3 utřených stroužků česneku a lžičky sladké papriky. Marinádu podle chuti osolte, opepřete a vložte do ní na kostky nakrájené maso. Nádobu zakrytou fólií dejte do ledničky nejméně na 2 hodiny. Pokud ponecháte déle, nic se nestane, jen maso alespoň jednou obraťte. Z marinovaného masa připravte špízy, mezi maso můžete vkládat papriku, cibuli anebo rajčata. Grilujte asi 8 minut ze všech stran za občasného potírání zbylou marinádou.

 

Masové koule v rajčatové omáčce

Na masové koule: 350 g mletého masa, nejlépe směs vepřového s hovězím, 2 tvrdší housky, 1 vejce, 1cibule nakrájená nadrobno, 2 lžičky nakrájené petrželky, 1 lžička octa, trochu oregana a sody, pepř a sůl

Na omáčku: kilogram oloupaných nakrájených rajčat nebo 1 konzerva Valfruta, 2-3 stroužky česneku, bazalka, sůl, špetku cukru, olej

Namočené housky jemně vymačkáme a přidáme spolu s ostatními surovinami do mísy k mletému masu. Vše dobře promícháme a směs necháme asi hodinu postát. Mezitím na oleji jemně orestujeme prolisovaný česnek, přidáme rajčata, osolíme, přidáme trochu cukru a povaříme asi 15 minut, pak ochutíme lístky bazalky. Ze směsi vytváříme koule o průměru 2-3 cm, obalujeme v mouce a smažíme pomalu v menší nádobě na dostatečném množství oleje. Koule po odkapání vkládáme do rajčatové omáčky. Výborná příloha je čerstvé pečivo. Dá se připravit i předem a před podáváním jen trochu ohřát.

Telecí maso na cibulkách (moschári stifádo)

1 kg telecího masa, 1 1/2 kg malých cibulek, 6 stroužků česneku, 1 šálek oleje,

1 cibule, 2-3 lžíce vinného octa, 1 1/2 šálku rajčatového protlaku, sůl a pepř, listy vavřínu, 8-10 kuliček nového koření

Maso nakrájené na porce dáme do kastrolu s rozehřátým olejem a nakrájenou cibulí. Maso osmahneme, přidáme sůl, pepř a ocet. Kastrol na chvilku zakryjeme. Přidáme rajčatový protlak, česnek, vavřínové listy a nové koření. Dolijeme vodu a pomalu vaříme. Očistíme malé cibulky, které namočíme ve vodě, osušíme, osolíme a mírně osmahneme. Když je maso hotové, přidáme osmahnuté cibulky a vše povaříme, dokud omáčka nezhoustne. (Místo telecího lze použít hovězí, chobotnici, králíka, zajíce…)

 

Jehněčí zapékané s těstovinami (arni juvétsi me kritahráki)

1 kg jehněčího, 5 zralých rajčat, 1/2 šálku másla nebo oleje, 1/2 kg těstovinové rýže, strouhaný tvrdý sýr, sůl, pepř

Maso nakrájíme na porce, opereme a vložíme na pekáč. Osolíme, opepříme, přidáme oloupaná nakrájená rajčata, olej a trochu vody a pečeme na mírné teplotě. Když je maso hotové, přidáme 4 šálky vody a těstoviny. Osolíme a zamícháme. Maso několikrát obrátíme a když je hotové, podáváme posypané sýrem.(Maso může být připraveno odděleně v kameninových miskách a těstoviny lze připravit zvlášť. Místo jehněčího lze použít i hovězí.)

 

Musaka (musakás)

2 kg lilků, 1 kg mletého masa, 1/2 šálku oleje, 2 velké cibule, 5 zralých rajčat, 1/2 šálku suchého bílého vína, sůl, pepř, nastrouhaný tvrdý sýr, bešamel

Lilky očistíme, opláchneme a nakrájíme na velké, tenké plátky. Osolíme a necháme oschnout. Připravíme si mleté maso smíchané s olejem a drobně nakrájenou cibulí. Směs pokapeme vínem a přidáme oloupaná a nastrouhaná rajčata, sůl a pepř. Vaříme, dokud se neodpaří všechna voda. V oleji na pánvi osmažíme lilky. Rozprostřeme je po pekáči a posypeme nastrouhaným sýrem. Na tuto první vrstvu lilků rozvrstvíme směs mletého masa, kterou pokryjeme druhou vrstvou lilků. Opět posypeme sýrem a překryjeme silnou vrstvou bešamelu. Nakonec vše posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme v troubě.

TOPlist